Komu przeszkadza gluten?

 

Gluten jest to białko znajdujące się w zbożach – pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. W normalnych warunkach jest bez żadnych przeszkód trawiony przez układ pokarmowy człowieka. Jednak są i tacy, którzy z glutenem nie powinni mieć nic wspólnego. Mowa tu o osobach chorujących na celiakię. Jest to dość rzadka przypadłość, jednak wiąże się z całkowitym wykluczeniem z jadłospisu produktów zawierających gluten.

Gluten jako trucizna

ciasta bezglutenoweCeliakia, inaczej choroba trzewna, to przypadłość, w której organizm chorego traktuje gluten jak truciznę i stara się przed nim bronić. W stanie zagrożenia nasz układ immunologiczny produkuje przeciwciała, mające za zadanie zwalczyć atakującego nas intruza. Tym intruzem u chorych na celiakię jest właśnie spożyty gluten. Dlatego też mówi się, że choć objawy towarzyszące chorobie związane są z układem pokarmowym, jest to tak naprawdę choroba ogólnoustrojowa. Nasz organizm, wystawiony na długotrwałe działanie czynnika podrażniającego, narażony jest na poważne konsekwencje. W wyniku przewlekłego podrażnienia jelita dochodzi z czasem do częściowego, a później całkowitego zaniku kosmków jelitowych, wskutek stanu zapalnego. Kosmki te odpowiedzialne są za prawidłowe wchłanianie substancji pokarmowych do krwi. Jelito pozbawione kosmków niestety nie spełnia już w sposób wystarczający swojej roli, co prowadzi do poważnych niedoborów żywieniowych. Jedynym wyjściem na normalne funkcjonowanie z celiakią jest całkowita eliminacja glutenu z pożywienia. Producenci żywności na szczęście stanęli na wysokości zadania. Obecnie półki sklepowe oblegane są przez ciasta bezglutenowe, pieczywo, przekąski i szereg innych produktów, specjalnie z myślą o osobach nietolerujących glutenu. Chleb, płatki czy ciasta bezglutenowe nie ustępują niczym w smaku i jakości. Są równie smaczne, co te „normalne” glutenowe produkty. Równie dobrze bezglutenowy chleb czy ciastka upieczemy w domu, używając mąki kukurydzianej, gryczanej lub kokosowej, którą kupimy w większości sklepów.

Choć dieta bezglutenowa wymaga ze strony chorego większej uwagi, szczególnie podczas robienia zakupów, nie jest to sytuacja, która w sposób negatywny wpłynie na komfort naszego życia. Produkty „gluten free” są bardzo popularne, łatwo dostępne i zróżnicowane. W czytelny sposób oznakowane symbolem przekreślonego kłosa zboża, nie pozostawiają wątpliwości i ułatwiają codzienne zakupy.