Zdrowa i zbilansowana dieta, powinna być, przede wszystkim, zróżnicowana. Powinny się w niej znaleźć nie tylko świeże warzywa i owoce, chude mięso i pełnoziarniste produkty, ale także orzechy. Te niewielkie niewielkie bomby witaminowe, mają niesamowicie dużo kalorii.
Kto może jeść pastę z orzechów?
Dla niektórych osób, spożywanie małych i twardych produktów spożywczych takich jak orzechy, może być problematyczne. Drobinki orzechów wchodzą między zęby i sprawiają dyskomfort, przez co wiele osób unika ich jedzenie. Jednakże warto pamiętać, że można je przyjmować pod różnymi postaciami, niekoniecznie w całości. Bardzo popularna jest pasta orzechowa z orzechów laskowych, nerkowca czy włoskich. W większości przypadków, pasty oferowane na rynku są naturalne, czyli zwierają tylko jeden składnik – orzechy. Choć oczywiście znajdziemy też masła orzechowe z dodatkiem soli, cukru czy oleju palmowego. Takie pasty nie są już zdrowe, dlatego warto ich unikać. Najlepiej wybierać naturalne, bez zbędnych dodatków. Równie dobrze można ją samodzielnie przygotować, ponieważ nie jest to trudne zadanie. Przede wszystkim, wystarczy mieć porcję orzechów i blender, którym należy wielokrotnie zmielić masę orzechową na gładką konsystencję. Przeważnie po kilkunastu minutach mielenia, pasta przybiera płynną postać, która jest pożądana. W takiej formie można ją przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet przez kilka miesięcy. To idealny zamiennik czekoladowych smarowideł dla dzieci i nie tylko.
Orzechy laskowe wielu osobom się kojarzą z popularnym kremem czekoladowych, jednakże jest ich tam niecały jeden procent. Wybierając dobrej jakości masło orzechowe, znajdziemy w nim sto procent orzechów laskowych o najwyższej klasie bez niezdrowych dodatków.