Jednym z typowych produktów w kategorii nabiału jest mleko, które zalecane jest niemalże przez wszystkich specjalistów żywienia i dietetyków. To też pierwszy produkt, który piją dzieci, ale jednak należy rozróżnić kilka rodzajów tego napoju.
Z czego są napoje roślinne?
Wiele osób traktuje mleko krowie jako jeden z podstawowych produktów codziennej diety. Z pewnością jest ono źródłem wapnia niezbędnego dla naszych kości, jednakże są osoby, które ze względu na białka w nim zawarte, nie mogą go spożywać. W takiej sytuacji konieczne jest poszukiwanie alternatywnych rozwiązań, którymi na pewno są różnego rodzaju napoje roślinne. Są one pozyskiwane w naturalny sposób z różnego rodzaju roślin takich jak soja, migdały, ryż czy też kokos. Wyglądem do złudzenia przypominają krowie mleko, niemniej jednak smak mają zupełnie inny. Jednym z najczęściej wybieranych jest napój roślinny bez cukru, który idealnie się nadaje do kawy, ulubionej owsianki czy też do wielu deserów. Co ciekawe, większość tych napojów można samodzielnie przygotować w domu, gdyż są bardzo proste w wykonaniu. Jeżeli mamy wiórki kokosowe, to wystarczy je zalać wrzątkiem, zmiksować i odsączyć od powstałego napoju. W taki sposób możemy uzyskać mleko kokosowe, które ma intensywny smak i aromat orzecha, z którego jest przygotowane. W podobny sposób można przygotować mleko owsiane, migdałowe czy nawet ryżowe. Jest to świetny produkt dla osób uczulonych na krowie mleko, lub też chcących wprowadzić do diety mleko w wersji lżejszej, czyli zawierającej mniej tłuszczu.
Nie każdy sklep spożywczy posiada w ofercie napój roślinny, ponieważ nie jest on tak popularny jak klasyczne krowie czy kozie mleko. Niemniej jednak na pewno go kupimy w sklepie ze zdrową i ekologiczną żywnością w nieco wyższej cenie.