Owoce są podstawą diety każdego z nas, zwłaszcza jeśli jesteśmy osobą dbającą o zdrowe żywienie. Współcześnie mamy możliwość zaopatrywania się w nie przez cały rok, możliwe jest to przede wszystkim dzięki rozwojowi sposobów ich bezpiecznego przechowywania, wielu ludzi zastanawia się jednak jak to się dzieje, że ich ulubione owoce pozostają świeże przez cały rok.
Przede wszystkim temperatura
Podstawą funkcjonowania każdej hurtowni z owocami jest zapewnienie odpowiednich pomieszczeń umożliwiających utrzymanie odpowiedniej temperatury wymaganej do ich składowania. W tym celu są one wyposażone w szereg urządzeń chłodniczych do najważniejszych elementów takiego systemu według portalu branżowego www.chlodnictwo.biz należą :
- agregaty,
- urządzenia nadmuchowe,
- pomieszczenia pełniące rolę śluz zapobiegających nadmiernym skosom temperatury,
- systemy wentylacyjne.
To tylko niektóre z elementów specjalistycznych będących filarami hurtowni. Podstawą bez której nie można myśleć o otwarciu hurtowni z owocami są komory chłodnicze. Według informacji ze strony www.technoblock.com.pl dają one komfort przechowywania najbardziej wymagających gatunków. Stanowią one specjalne obszary w budynku umożliwiające zachowanie wymaganej temperatury, pozostające pod ścisłym nadzorem wykwalifikowanych pracowników czuwających nad stanem wnętrza komory. Warto także zaznaczyć problem dostępności tych technologi, w tym względzie prym wiodą poznańskie hurtownie ze sprzętem chłodniczym.
Wszystko wymaga zabezpieczenia
Kolejną ważną kwestią jest odpowiednie zabezpieczenie budynku poprzez zainstalowanie w nim drzwi chłodniczych, które niezależnie od warunków panujących na zewnątrz uniemożliwiają zachwianie temperatury panującej wewnątrz. Według artykułów na portalu www.portalchlodniczy.pl są one wyposażone w szereg dopasowanych membran oraz filtrów utrzymujących odpowiednią wymianę ciepła co zapobiega niszczeniu elementów konstrukcji budynku. A dodatkowo ich coraz to bardziej wyrafinowany ich wygląd nie powoduje zmniejszenia walorów wizualnych bryły budynku.
Wyposażenie magazynów
Gdy już wyposażymy naszą hurtownię w niezbędne systemy utrzymujące wymaganą temperaturę pora pomyśleć o wyposażeniu np. komór chłodniczych w elementy na których będziemy rozkładać towar. Od wielu lat standardem na tym polu jest stosowanie specjalnych regałów metalowych przeznaczonych do tego celu. Na stronie http://ktd-poznan.pl można przeczytać, że posiadają one szereg certyfikatów i atestów zapewniających wysoką jakość. Dodatkowym ich atutem jest fakt, iż zapewniają one łatwość w utrzymaniu czystości. Równie ważną rzeczą jeśli chodzi o regały jest materiał z którego są wykonane. Istnieje wiele firm oferujących kompleksowe wyposażenie hurtowni, aby jednak otrzymać najwyższą jakość i poziom bezpieczeństwa powinniśmy skorzystać z specjalistycznej hurtowni z regałami w poznaniu.
Opakowanie też się liczy
Hurtownie z owocami często otrzymują towar w ilościach uniemożliwiających ich uprzednie zapakowanie w indywidualne opakowania, czynność ta spada na barki pracowników danej hurtowni. Sposób pakowania poszczególnych owoców, jest uzależniony przede wszystkim od ich rodzaju i wytrzymałości. Według informacji ze strony pakowacz.eu najczęściej stosowanym sposobem ich pakowania są opakowania kartonowe, spowodowane jest to faktem, iż karton jest wykonany z surowców naturalnych, co jest zaletą tego typu rozwiązania. Coraz częściej spotyka się owoce zapakowane w kartony fasonowe. Główną ich zaletą jest to, że umożliwiają one w miarę szczelne zamknięcie. Jest to szczególnie istotne w przypadku owoców wrażliwych na nadmierną ilość światła oraz temperatury. Kolejną ich zaletą jest możliwość dowolnej konfiguracji wielkości kartonów, umożliwiająca zapakowanie towaru w sposób nie powodujący jego ścisku i obijania się o siebie.
Podsumowując
Prowadzenie hurtowni z owocami łączy się z szeregiem wymagań, które trzeba spełnić, aby nasz towar trafiał do klienta jak najbardziej świeży i pozbawiony uszkodzeń. Jest to szczególnie istotne gdy chcemy aby nasza firma wyróżniała się spośród innych jakością oferowanego asortymentu, który wprost po wypakowaniu przez klienta może trafić na stół, bez konieczności jego sortowania i poddawania obróbce.