Tradycyjne piekarnie kojarzą nam się z zatrudnianiem wielu osób, których zadaniem jest tworzenie ciasta, jego wyrabianie i formowania, a następnie pieczenie. Okazuje się, że wszystkie te zadania może wykonywać jedna… maszyna. Coraz częściej zarówno wielkie sieci piekarń, jak i małe rodzinne przedsiębiorstwa inwestują w zakup linii do produkcji pieczywa.
Jaką linię do produkcji chleba wybrać?
Dostępne na rynku są bardzo różne urządzenia, które znacznie usprawniają proces produkcji pieczywa. Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować kupno linii do produkcji chleba. Laikowi mogłoby się wydawać, że tego typu sprzęt służy przede wszystkim do formowania i pieczenia chleba. Oczywiście takie linie do produkcji pieczywa także znajdziemy na rynku, jednak coraz popularniejsze są te urządzenia, dzięki którym możemy także dokładnie wymieszać składniki, a następnie precyzyjnie odmierzyć potrzebną nam ilość gotowego już ciasta. Takie możliwości daje kompletna linia do chleba. Sprzęt tego typu posiada bardzo ważną część jaką jest wagodzielarka. To dzięki niej bardzo szybko powstaną równiutkiej wielkości chlebki ważące od 0,4 kg do nawet 3 kg. Kupując linię do produkcji chleba, warto także zwrócić uwagę na to, jaka jest jej godzinowa wydajność. Najlepsze sprzęty to takie, które są w stanie wyprodukować od 1000 do 3000 sztuk chleba w ciągu godziny. Ważne, aby każdy piekarz mógł sam dowolnie regulować prędkość, z jaką ma być tworzony chleb. Istotne są ponadto parametry techniczne zakupionego przez nas urządzenia. Warto kupić taką linię do produkcji chleba, która jest wykonana z nierdzewnych materiałów oraz posiada dwa wyłączniki – główny i awaryjny. Ważny wydaje się także odpowiedniej jakości posypywacz do mąki. Pamiętajmy bowiem, że idealna ilość glutenu jest niezwykle często gwarantem dobrego wyrośnięcia pieczywa.
Kupując linię do produkcji chleba, trzeba zwrócić uwagę na wiele elementów. Wyposażenie tego typu sprzętu jest bowiem bardzo różne. Jedne linie posiadają bardzo duże podajniki i posypywacze mąki, inne mają na przykład niezwykle precyzyjne wagodzielarki. Wiele zależy oczywiście od tego, jakie są nasze możliwości finansowe. Kupno kompletnej linii do produkcji pieczywa jest sporym wydatkiem. Pamiętajmy jednak, że tylko taka linia maksymalnie usprawni cały proces powstania chleba.