Mąka mące nie równa. Są lepsze i gorsze gatunkowo. Jej właściwy wybór ma znaczenie przy wyrabianiu ciasta drożdżowego, czy ciasta na pierogi. Jedne zawierają gluten, a inne nie. Żeby znaleźć najlepszą dla nas, trzeba wszystkich spróbować.
Czy mąka z orkiszu jest zdrowa?
Popularna mąka orkiszowa jest gatunkiem mąki pszennej, ale zawiera od niej dużo więcej składników odżywczych. Występują trzy gatunki tej mąki różniące się pod względem typu, czyli stopnia zmielenia. Jest mąka jasna do wypieku ciast, chlebowa i razowa. Melvit mąka orkiszowa posiada mnóstwo błonnika pokarmowego, który wspomaga proces trawienia i witaminy A, E i D. Dodatkowo posiada sporą ilość żelaza. Badania naukowe potwierdziły, że jej regularne spożywanie przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu. Może ona być spożywana przez osoby z cukrzycą, gdyż powoduje obniżenie poziomu cukru we krwi, przez co konieczna do przyjęcia dawka insuliny jest mniejsza. Posiada ona właściwości bakteriobójcze, więc wspomaga ochronę naszego organizmu. Powszechnie się uważa, że osoby na diecie powinny unikać potraw mącznych, bo są tuczące, jednak mąkę orkiszową mogą spożywać, gdyż powoduje ona szybkie uczucie sytości, dzięki czemu musimy mniej jej zjeść. Z mąki orkiszowej możemy upiec chleb, zrobić delikatne ciasto, czy usmażyć ulubione przez dzieci naleśniki. Firma Melvit od wielu lat produkuje wysokiej jakości mąki, kasze i różnego rodzaju gotowe dania. Z dobrej mąki z pewnością wyjdzie nam dobry chleb, który długo będzie świeży.
Mąkę orkiszową powinna mieć w domu każda gospodyni domowa, bo jest niezastąpiona w przygotowywaniu potraw mącznych dla dzieci. Ma dużo bogatszy skład niż zwykła, pszenna mąka i ma lekko orzechowy smak, który doskonale się nadaje do słodkich potraw i wypieków.